Блог

Трябва ли да си приравня дипломата от чужбина?

Няма коментари

DIPLOMA COLLAGE  300x193 - Трябва ли да си приравня дипломата от чужбина? | Marchela.bg - преводи и легализацияТрябва ли да си приравня дипломата от чужбина?

Да. За държавна работа е задължително, в частния сектор е по желание на работодателя.
В случай, че сте се завърнали в България, след като сте придобили висшето си образование в чужбина, сте част от все

по- нарастващата група млади хора, решили да продължат живота си в родината. След като сте решили да се установите за постоянно в България, настъпва и момента, в който ще се наложи да си потърсите работа. Пазарът на труда в България изпитва силен недостатък на кадри, които да владеят чужд език на високо ниво. Доказателство за това са множеството чуждестранни компании, които отвориха свои филиали в страната ни, през последните години.

За да работите по специалността си в България, с дипломата придобита зад граница, тя трябва да бъде приравнена, съгласно българските изисквания. Така нареченото „приравняване “, означава  проверка на автентичността на дипломи и документи за висше образование от чуждестранни висши училища. Тази процедура се прилага, както за дипломи в бакалавърска степен, така и за тези в магистърска. Ако кандидатствате за работа в държавна или общинска институция или учреждение, приравняването на дипломата е задължително. В случай, че сте се насочили към частния сектор, приравняването на дипломата е по желение на работодателя. Практиката сочи, че повечето работодатели в частния сектор, държат на приравнената диплома за висше образование.

Копие от дипломата за висше образование, както и всяко приложение към нея се превеждат, от лицензирана фирма за преводи и легализация. След като сте получили преведеният документ, следва да го занесете в НАЦИД. В зависимост от случая, могат да Ви изискат и други документи, удостоверяващи придобитата степен на образование зад граница.  Важно е да знаете, че вече приравненият документ, няма срок на валидност, т.е. той е безсрочен.

След като сте приключили с приравняването на Вашата диплома, може да се насочите към търсене на мечтаната работа, а защо не и на международна кариера в България.

Ако искате да Ви спестим усилията, времето и разправията с институциите, се обърнете към нас на тел. 02 986 12 05 или имейл info@marchela.bg и ние ще свършим всичко вместо Вас.

Трябва ли да си приравня дипломата от чужбина?
Оценете тази страница
adminТрябва ли да си приравня дипломата от чужбина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *