Блог

Българска диплома за използване в Италия

1 коментар

Ако желаете да продължите образованието си или да работите в Италия, задължително ви трябва Stoynostna deklaracia 001 - Българска диплома за използване в Италия | Marchela.bg - преводи и легализациястойностна декларация.

Къде се издава?
Може ли да си приравня българската ми дипломата в Италия?

Стойностни декларации за приравняване на дипломи, придобити в България, подробна информация

Консулската служба към Посолството на Република Италия в България издава Стойностни декларации на дипломи, придобити в България в български училища и университети, признати от Министерството на образованието и науката на Република България.
Това е приравняване на българска диплома към италианската образователна система. Тази дейност се извършва само в Посолството на Италия в София.

Ние като Агенция за преводи и легализация на документи МАРЧЕЛА, подготвяме и съдействаме за получаване на стойностни декларации за дипломи за средно и висше образование. Офисът ни се намира на метри от посолството и затова за нас това е рутинна процедура.

За получаване на стойностна декларация на дипломи за средно образование, придобити в България, е необходимо да се представят следните документи:

– Заявление (изтегли тук) попълнено на италиански език, в което да се посочат причините за издаването (работа или обучение);
– Преведено на италиански език нотариално заверено копие на дипломата за средно образование, легализирана с печат “Apostille” от Национален център за информация и документация към Министерството на образованието на България и легализирано от Министерството на външните работи на България.
*Ако дипломата за средно образование е придобита преди 2003 г., е необходимо да се представи Служебна бележка от училището издало дипломата, в която да е посочена общата продължителност на обучението (11 или 12 години), или броят години на обучение в училището и годината на записване в същото.

За получаването на Стойностна декларация на дипломи за висше образование следва да се представят следните документи:

– Заявление попълнено на италиански език, в което да се посочат причините за издаването (работа или обучение). Заявлението може да получите от Италианското посолство или при даване на поръчка в офисите ни;
– Преведено на италиански език нотариално заверено копие на дипломата за висше образование, легализирана с печат “Apostille” от Национален център за информация и документация към Министерството на образованието на България и легализирано от Министерството на външните работи на България.
– Преведено на италиански език нотариално заверено копие на Приложение към дипломата за висше образование, легализирана с печат “Apostille” от Национален център за информация и документация към Министерството на образованието на България и легализирано от Министерството на външните работи на България.
– Ксерокопия на всички страници на преведената и легализирана диплома за висше образование;
– Ксерокопие на документа за самоличност на заинтересованото лице – лична карта или международен паспорт.
*Ако дипломата е за висше или за полувисше образование, придобита преди реформата в образователната система на България, е необходимо да се представи и документ, издаден от съответния университет или висше училище, който да удостоверява на коя академична степен отговаря в новата образователна система (Бакалавър или Магистър).
*Ако дипломата за висше образование дава право на упражняване на регламентирана професия от списъка с регламентираните професии в България, е необходимо да се представят допълнителни документи, удостоверяващи професионалната правоспособност.
Пример: ако дипломата дава право на упражняване на адвокатска професия е необходимо да се представи:
– Удостоверение от съответния съд, от което да е видно че заинтересованото лице е провело необходимия юридически стаж в същия Съд;
– Удостоверение за правоспособност, издадено от министерство на правосъдието, от което да е видно че лицето е издържало успешно държавните изпити – теория и практика;
– Удостоверение за вписване в регистъра на адвокатската колегия.
– Удостоверенията следва да бъдат преведени на италиански език, легализирани и с печат „Apostille“ и представени с по едно ксерокопие (както и самата диплома).

Свържете се с нас на имейла ни info@marchela.bg или телефон 02 / 986 12 05 и в рамките на 30 минути ще получите точна оферта съобразена с Вашите изисквания.

Очакваме ви от понеделник до петък в офисите ни в София и Велинград!

 

Българска диплома за използване в Италия
5 (100%) 1 vote
Marchela DimitrovaБългарска диплома за използване в Италия

1 коментар

Присъедени се към разговора
  • Ivan - 23.07.2021 отговор

    Това беше наистина информативно, благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *