Блог

Необходимо ли ми е да си приравня дипломата от чужбина?

Няма коментари

tryabva li da si priravnya diplomata 001 300x235 - Необходимо ли ми е да си приравня дипломата от чужбина? | Marchela.bg - преводи и легализация

В случай, че сте се завърнали в България, след като сте приключили с висшето си образование в чужбина, сте част от все по- нарастващата група от млади хора, решили да продължат живота си в родината. След като сте решили да се установите за постоянно в България, настъпва и момента, в който ще се наложи да си потърсите работа. Пазарът на труда в България изпитва силен недостиг на кадри. Особено се търсят специалисти, с чуждо образование и много добри знания на чужди езици.

За да работите по специалността си в България, с дипломата придобита зад граница, тя трябва да бъде приравнена, съгласно българските изисквания. Така нареченото „приравняване “, означава  проверка на автентичността на дипломи и документи за висше образование от чуждестранни висши училища. Тази процедура се прилага, както за дипломи в бакалавърска степен, така и за тези в магистърска. Ако кандидатствате за работа в държавна или общинска институция или учреждение, приравняването на дипломата е задължително. В случай, че сте се насочили към частния сектор, приравняването на дипломата е по желение на работодателя. Практиката сочи, че повечето работодатели в частния сектор, държат на приравнената диплома за висше образование.

Трябва ли ми превод и легализация на дипломата, за да я приравня

Да, първо се прави нотариално копие на дипломата за висше образование със заверка. Освен това, трябва да се направят нотариални копия на всяко приложение/ придружаващ дипломата документ.

Извършва се превод и легализация на копията на дипломата и нейните приложения. Това се прави от лицензирана фирма за преводи и легализация. Чак след превод и легализацията документите се заверяват в съответствие с разпоредбите на международните договори на страната с държавата, в която са издадени. След като сте получили преведеният и легализиран документ, следва да го занесете в НАЦИД. В зависимост от случая, могат да Ви изискат и други документи, удостоверяващи придобитата степен на образование зад граница.  Важно е да знаете, че вече приравненият документ, няма срок на валидност, т.е. той е безсрочен.

След като сте приключили с приравняването на Вашата диплома, може да се насочите към търсене на мечтаната работа, а защо не и на международна кариера в България.

 

 

 

Необходимо ли ми е да си приравня дипломата от чужбина?
Оценете тази страница
adminНеобходимо ли ми е да си приравня дипломата от чужбина?

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *