Блог

Mога ли да се снабдя в България с Апостил на документи от чужбина?

Няма коментари

apostille blog 300x231 - Mога ли да се снабдя в България с Апостил на документи от чужбина? | Marchela.bg - преводи и легализацияНе. Апостил се слага само на територията на издаващата държава.
Апостилът може да е написан на един от езиците на Хагската конвенция – френски или английски или на езика на държавата, която го съставя. Според конвенцията, заглавието на Апостила трябва да е изписано задължително на френски език, като под него може да се впише и превод на друг език. Апостилът не е обикновен печат, той е различен по големина за различните държави. Той е унифициран, с правоъгълна форма и задължителна информация. Освен имената на държавата, която го издава, имената и длъжностите на лицата подписали документа, апостилът съдържа  още наименования на учреждения, градове, дати, подписи и дори печат на органа, който го е издал. Апостилът носи цялата информация, необходима и заместваща легализацията на документа.

Тъй като Апостилът е своеобразна легализация, документът не се нуждае от други заверки, освен заверка на подписа на заклетия преводач върху извършения от него превод. Тази заверка се поставя в Консулския отдел на Министерството на външните работи.

Кога изискването за Апостил отпада? Ако между България и конкретната държава имат подписан действащ договор за правна помощ, това води до друг режим и падане на изискването за Апостил. Необходимо е само документът да е подпечатан от съд, друго държавно учреждение или от нотариус в държавата, в която е издаден. И този документ трябва да се завери от МвнР, но отново само на подписа на заклетия преводач, превел документа на български.

Ако искате да Ви спестим усилията, времето и разправията с институциите, се обърнете към нас на тел. 02 986 12 05 или имейл info@marchela.bg и ние ще свършим всичко вместо Вас.

Mога ли да се снабдя в България с Апостил на документи от чужбина?
5 (100%) 1 vote
adminMога ли да се снабдя в България с Апостил на документи от чужбина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *